Процесите на феодализация няма как да бъдат отминати, особено в малки

...
Процесите на феодализация няма как да бъдат отминати, особено в малки
Коментари Харесай

Ваня Нушева: Добре е за мандатността на кметовете да бъде чуто мнението на гражданите

Процесите на феодализация няма по какъв начин да бъдат отминати, изключително в дребни и приблизително огромни общини, където въздействието на кмета е във всички административни процеси.

Това сподели в изявление за БНР Ваня Нушева, доктор по политология, учител в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

„ Кметът в продължение на дълъг интервал от време стартира да се трансформира в мощната фигура на локално равнище, нещо като татко настойник на всички„, посочи тя.

 

Според Нушева има съдържателни причини както „ за “ предлагането да се ограничи мандатността при избора на кметовете, по този начин и съдържателни причини „ срещу “ тази концепция.

 

Мандатността води до по-голяма сдържаност и нерешителност на кметовете при ръководството на ресурсите, счита Ваня Нушева.

Тя обърна внимание и върху феномена „ загуба на подтик за развиване “ и цитира проучване, съгласно което даже кметове с два сполучливи мандата, при избора им за трети или четвърти път стартират да губят импулса за съответно ръководство, а рутината надвива над импулса за промени. По думите ѝ това засяга даже кметове на огромни общини.

 

От друга страна, в случай че кметовете са сполучливи и хората правят оценка тяхното ръководство, поражда въпросът дали е резонно да се губи този потенциал. В редица обитаеми места няма човешки запас, означи Ваня Нушева и добави, че причините в тази посока също са основателни.

 

Добре е да бъде чуто мнението на жителите, изрече мнение Нушева. Според нея Народното събрание може да разпореди провеждането на социологическо изследване по тематиката.

 

Предложението за свиване на функционалностите на служебните правителства е отговор на основни проблеми, които видяхме през последните години, посочи още преподавателят.

 

bnr.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР